Gratis verzending vanaf €150
Voor 15.00 besteld, morgen in huis!*
9.5
Hoe stel je een wandelstok, rollator of elleboogkrukken correct  af?

Hoe stel je een wandelstok, rollator of elleboogkrukken correct af?

0 reactie minuten lezen
Het correct afstellen van een wandelstok, rollator, looprek of elleboogkruk is van groot belang.
Een verkeerde afstelling kan meer klachten veroorzaken of zelfs valpartijen.

Het correct afstellen van een wandelstok, rollator, looprek of elleboogkruk is van groot belang.
Een verkeerde afstelling kan meer klachten veroorzaken of zelfs valpartijen.


Voor de juiste hoogte van een wandelstok, rollator, looprek en elleboogkruk kunnen onderstaande tips gevolgd worden:
- ga rechtop staan en laat de armen losjes naar beneden hangen.
- zet de stok naast het been waar de stok gebruikt gaat worden.
- als hoogte wordt de knokkel net voorbij de pols aangehouden, dit is het polsgewicht.
- De bovenzijde van het handvat, (waar men de stok vast houd) dient dus gelijk op gelijke hoogte te zijn als de knokkel van het pols.

Op deze wijze kan men steunen, zonder dat de schouder omhoog gedrukt word.
 

Wandelstok
Afhankelijk van het materiaal is de wandelstok in te stellen door middel van een draairing en een palletje wat men in dient te duwen. Allereerst draait men de ring los. Daarna duwt men het palletje naar binnen en schuift men de stok in de juiste lengte. Zorg ervoor dat het palletje wederom goed in het gaatje zit. Daarna draait u de ring weer vast.

Hoort u de stok tikken, kan dit ook liggen aan een losse ring. Draai de ring weer vast. Andere oorzaak kan zijn een stokdop die versleten is waardoor met de buis de ondergrond hoort raken.

Rollator

De afstelling van een basis rollator gebeurd meestal met een kiphevel die met los kan draaien. Daarna kan de juiste hoogte worden gemaakt door de duwbuis omhoog of omlaag te plaatsen. Daarna draait met de kiphevel weer vast. Dit hoeft niet mega strak aangedraaid te worden. Wel handig is het om de eindstand van de kiphevel naar beneden te brengen. Dit kan door de hendel iets naar buiten te halen en de positie aan te passen en daarna gaat deze weer terug op het draaimechaniek.

Voor andere modellen kan het verschillen in een pen die men los dient te draaien, ook kan het een door en door vergrendeling zijn (let wel op bij sommige varianten dient de rollator niet op de rem te staan bij het aanpassen). Ook zijn er modellen waarbij alleen een klein klipje omhoog gehaald moet worden en de duwstang zo versteld kan worden.

Looprek / elleboogkruk

De afstelling voor de meeste elleboogkrukken en looprekken is een eenvoudig palletje wat men indrukt. Zorg bij de nieuwe positie dat het palletje weer goed uit het gaatje komt.

verstelling

Er zijn ook elleboogkrukken die werken met een vergrendingspal. Deze haalt men uit de stok, schuift de kruk op de juiste lengte en steekt de vergrendelingspal weer door de buis heen. Het uiteinde is zichtbaar aan de andere kant van de buis.

vergrendelingspal

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0