MedelaMedela Tepelbeschermers (per paar)
Hoe kunnen tepelbeschermers helpen bij tepels met kloven of pijnlijke tepels?
Borstvoeding geven is een bijzonder moment, maar niet altijd rechttoe rechtaan. Je kunt last hebben van pijnlijke tepels of tepels met kloven, vooral tijdens de eerste dagen wanneer jij en je baby nog aan het leren zijn. Je tepels zijn immers niet gewend aan de druk en het zuigen van je baby tijdens de regelmatige voedingen. Eventueel ongemak zou geleidelijk af moeten nemen. Zo niet, win dan advies in bij een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist. In de tussentijd kun je tepelbeschermers (die ook wel borstschelpen worden genoemd) tussen voedingen in dragen om te voorkomen dat kleding tegen je gevoelige tepels schuurt en tegelijkertijd de genezing te bevorderen.
Verschillende soorten tepelproblemen oplossen
Hoewel gevoelige of pijnlijke tepels vaak voorkomen bij nieuwe moeders, kan er soms ongemak optreden door de houding waarin je borstvoeding geeft of omdat je baby niet correct is aangelegd. Ook in deze situaties is het een goed idee om het oordeel van een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist te vragen. Als je last hebt van bloedende tepels, ernstige pijn hebt tijdens het geven van borstvoeding of symptomen van een borstinfectie hebt, zoals borstontsteking, is het belangrijk om je professionele zorgverlener te raadplegen.
Hoe werken tepelbeschermers?
Tepelbeschermers passen in je beha en verhinderen dat stof tegen gevoelige of pijnlijke tepels wrijft, zodat je huid kan herstellen en de genezing wordt bevorderd. Het is een goed idee om een voedingsbeha te gebruiken als je tepelbeschermers draagt. Een voedingsbeha is een beetje ruimer dan een gewone beha, waardoor tepelbeschermers er makkelijker in passen. Je hoeft echter niet bang te zijn dat Medela tepelbeschermers door je kleding heen te zien zijn, omdat hun discrete vorm voor een natuurlijke look zorgt. Je kunt tepelbeschermers continu tussen borstvoedingssessies in dragen, maar draag ze niet 's nachts in bed, omdat pijnlijke tepels daardoor erger kunnen worden.
Hoe gebruik je Medela tepelbeschermers?
Medela tepelbeschermers bestaan uit twee onderdelen: een zacht, flexibel membraan dat comfortabel aanvoelt op de gevoelige huid en een buitenste schelp met ventilatiegaatjes, zodat je huid kan ademen. Ze zijn makkelijk in elkaar te zetten:
Plaats het membraan op de buitenste schelp en klik het helemaal rondom vast.
Plaats de op deze manier in elkaar gezette tepelbeschermer in je beha, met de opening in het membraan in het midden over je tepel. De gaatjes moeten naar boven gericht zijn.
Het kan gebeuren dat de borstschelpen, wanneer je ze draagt, een beetje moedermelk opvangen. Geef deze melk niet aan je baby, maar gooi de melk weg wanneer je de tepelbeschermers reinigt (zie hieronder).
Je tepelbeschermers reinigen
Zoals bij alle borstvoedingsaccessoires is hygiëne van groot belang. Voordat je tepelbeschermers voor de eerste keer draagt – en eenmaal per dag daarna – steriliseer je ze door deze snelle en eenvoudige stappen te volgen:
Plaats de uit elkaar gehaalde tepelbeschermerdelen in een kleine, met koud water gevulde pan. Gedestilleerd water is het beste, maar je kunt ook leidingwater gebruiken en daar een theelepel citroenzuur aan toevoegen om kalkaanslag te voorkomen.
Breng het water aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten doorkoken.
Giet het water voorzichtig af en laat de tepelbeschermerdelen drogen op een schone doek.
In plaats daarvan kun je een Medela Quick Clean™ magnetronzak gebruiken.
Je moet je tepelbeschermers ook na elk gebruik reinigen. Haal de onderdelen uit elkaar en was ze met een mild reinigingsmiddel. Spoel ze vervolgens grondig af met koud water en laat ze op een schone doek drogen.